Luftkanoner och virvelbildning

  

Så här studerade forskare i England luftvirvlar under 70-talet
Med mjölkpaketet går det också att göra tjusiga vattenvirvlar i badkaret. Fylls mjölkpaketet med en matsked mjölk, några droppar röd karamellfärg och sedan vatten går det att göra häftiga virvlar under vatten. Sätt dig gärna i badkaret med det fyllda mjölkpaketet riktat framåt, från dig. Knacka på baksidan och njut av de rosa, snurriga virvlarna som är heläckliga att ta emot med handen, de känns som små aggressiva maneter ungefär.

 

 Virvlarna kan studsa om de kommer snett underifrån upp mot vattenytan. Kommer de mot badkarssidan plattas de bara ut.
När jag var liten ingenjör byggde jag stora luftkanoner av papperskorgar. Numera finns sådana färdiga att köpa och de kan ge en skaplig virvel som känns tydligt på upp till 12 m avstånd. Ljusen på födelsedagstårtan kan enkelt släckas på håll, men inte för nära, då är risken stor att marsipan och vispgrädde flyger iväg. Återterförsäljare är www.dino.se och www.teknikmagasinet.se/.

'
Varför det blir det då en munkformad virvel?
 Jo, när du knackar trycks det blixtsnabbt ut en bubbla som ser ut som ett geléhallon ungefär. Någon millisekund senare fjädrar baksidan tillbaks och då dras bubblan in i paketet igen. Men den luft eller det vatten som redan hunnit en liten bit ut nära den runda kanten lyckas paketet inte få in, det blir liksom ett hål i mitten på bubblan istället. I det hålet är hastigheten bakåt, in mot hålet, vid kanten framåt bort från paketet. Det blir som en liten rund tornado och sådana hålls ihop just av det kraftiga snurrandet, det bildas ett lågt tryck i mitten inuti virveln. Detta håller ihop luften/vattnet så att den färdas framåt en bra bit innan den bromsas och upplöses.


.